Stanovisko strany Hlas pravice k protestu autodopravcov

Bratislava, 8. januára 2020 – Reakciu ministerstva dopravy na protest autodopravcov, ktorý sa začal 7. januára 2020, že „štrajk je neopodstatnený a politicky podfarbený“, považuje strana Hlas pravice za ignorantskú.

Požiadavka autodopravcov na zníženie cestnej dane o polovicu je oprávnená. „Štát vyberá peniaze za služby, ktoré neposkytuje. Diaľničné prepojenie Bratislavy s Košicami je v nedohľadne a nikto zodpovedný si netrúfne odhadnúť dobudovanie tejto základnej dopravnej tepny. Kvalita ciest prvej a druhej triedy absolútne nezodpovedá výške cestnej dane. Cesty sú v čoraz horšom stave, viacero dôležitých cestných mostov je v havarijnej situácii a hrozí im kolaps. Obrovské rezervy sú v údržbe cestnej infraštruktúry, prvý sneh dokáže stále prekvapiť,“ skonštatoval predseda strany Hlas pravice Ondrej Matej.

Na druhej strane, Hlas pravice nepovažuje za rozumnú požiadavku autodopravcov na dočasné pozastavenie výberu mýta do doby, kým bude vybraný jeho nový prevádzkovateľ. „Takýto krok by totiž znamenal, že na slovenské cesty by sa na niekoľko rokov presunula tranzitná doprava z okolitých štátov. Výsledkom by boli zničené cesty a vysoký výpadok v štátnom rozpočte,“ upozornil Matej.

Riešením teda nie je pozastavenie výberu mýta, ale príprava nového tendra na jeho prevádzkovateľa, ktorý by zabezpečil, že väčšina peňazí, ktoré štát týmto spôsobom získa, bude investovaných do cestnej infraštruktúry.

Hlas pravice preto vyzýva predstaviteľov vlády SR, aby začali rokovania s predstaviteľmi autodopravcov a riešili ich oprávnené požiadavky.